Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju słonecznikowego zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach oraz zapewniają zdrowy wygląd skóry i włosów. Ponadto, wysoka zawartość witaminy E – w 100 gramach oleju znajduje się ponad 60 mg witaminy, korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy oraz spowalnia procesy starzenia się. W oleju słonecznikowym znajdziemy także witaminy z grupy B i D, prowitaminę A oraz wiele minerałów.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Najbardziej naturalnym sposobem użycia oleju słonecznikowego jest dodawanie go do sałatek. Dzięki czemu z warzyw dostarczymy naszemu organizmowi witamin rozpuszczalnych w wodzie, a olej słonecznikowi zapewni witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Jest świetną bazą do przyrządzania różnych rodzaju sosów oraz majonezu. Olej słonecznikowy przeznaczony jest wyłącznie do spożywania na zimno.