Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Cena:
Kwasy tłuszczowe pochodzące z oleju słonecznikowego zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach oraz zapewniają zdrowy wygląd skóry i włosów. Ponadto, wysoka zawartość witaminy E – w 100 gramach oleju znajduje się ponad 60 mg witaminy, korzystnie wpływa na układ sercowo – naczyniowy oraz spowalnia procesy starzenia się. W oleju słonecznikowym znajdziemy także witaminy z grupy B i D, prowitaminę A oraz wiele minerałów.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Najbardziej naturalnym sposobem użycia oleju słonecznikowego jest dodawanie go do sałatek. Jest świetną bazą do przyrządzania różnych rodzaju sosów oraz majonezu. Olej słonecznikowy przeznaczony jest wyłącznie do spożywania na zimno. Oprócz zastosowania w codziennej diecie olej słonecznikowy znalazł także liczne zastosowanie w branży kosmetycznej.
Proces tłoczenia odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Dzięki czemu zachowuje on wszystkie wartości odżywcze. Nierafinowany, niefiltrowany ani nieoczyszczony, powstały z najwyższej jakości, świeżych ziaren słonecznika. Po wytłoczeniu może wytrącać się osad, który jest naturalnym procesem.