Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, A, E, aminokwasy, pektyny, enzymy, kwasy organiczne, bioflawonoidy oraz pierwiastki takie jak sodu, potasu, wapnia, krzemu, magnezu, żelaza czy fosforu. Zawartym w occie pektyny obniżają poziom cholesterolu oraz zapobiegają nadciśnieniu czy miażdżycy. Ponadto, pektyny wspomagają proces przemiany tłuszczy i pobudzają do wydzielania większej ilości soków żołądkowych, dzięki czemu ocet ten poleca się osobą walczącym z nadwagą czy otyłością.
Ocet jabłkowy świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Dodatkowo, sprawdza się jako naturalny konserwant, m.in. w marynatach. Zastosowanie octu jabłkowego jest popularne nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce.
Proces produkcji
Ocet jabłkowy z Bieszczadzkiej Spiżarni jest w 100% naturalnym produktem. Powstaje na wskutek tradycyjnej, naturalnej fermentacji. Następnie poddawany jest procesowi dojrzewania, gdzie przez wiele długich miesięcy, z czasem jego smak staje się bogatszy, aromatyczny i bardziej złożony.
Podczas produkcji octu jabłkowego nie dodajemy aromatów, konserwantów czy barwników. Naszego octu nie oczyszczamy, ani nie filtrujemy, aby zachować jego wszystkie cenne składniki. Dlatego też, jest naturalnie mętny, na jego dnie może wytrącać się osad oraz naturalny biofilm czyli tzw. matka octowa.