Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Już od wielu lat znane jest korzystne działanie śliwek na układ pokarmowy. W śliwkach możemy znaleźć prowitaminę A, witaminę PP, K oraz C. Ocet śliwkowy działa z podwójną mocą na układ pokarmowy, gdyż posiada naturalne bakterie, które także pozytywnie wpływają na metabolizm. Co więcej, śliwki wykazują także dobroczynne działanie na układ nerwowy za sprawą wysokiej zawartości witaminy B6 oraz magnezu.
Ocet śliwkowy to doskonały dodatek do sałat czy sosów. Marynując mięso z użyciem octu śliwkowego możemy nadać daniu wykwintny, wręcz królewski smak. Świetnie współgra z dziczyzną, drobiem oraz idealnie podkreśla smaku bigosu. Dobrze smakuje z słodkimi potrawami oraz deserami, nadając im delikatnie kwaskowaty smak.
Proces produkcji
Ocet śliwkowy z Bieszczadzkiej Spiżarni jest w 100% naturalnym produktem. Powstaje na wskutek tradycyjnej, naturalnej fermentacji. Następnie poddawany jest procesowi dojrzewania, gdzie przez wiele długich miesięcy, z czasem jego smak staje się bogatszy, aromatyczny i bardziej złożony.
Podczas produkcji octu z pigwowca nie dodajemy aromatów, konserwantów czy barwników. Naszego octu nie oczyszczamy, ani nie filtrujemy, aby zachować jego wszystkie cenne składniki. Dlatego też, jest naturalnie mętny, na jego dnie może wytrącać się osad oraz naturalny biofil czyli tzw. matka octowa.