Certyfikat
Nie
Powiat Krośnieński / Gmina Korczyna
Piernik - gorzka czekolada z miodem, migdałami, skórką pomarańczową i przyprawami korzennymi
Opis deseru którym zainspirowana została czekolada:
Piernik - to twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione przyprawami korzennymi, przede wszystkim cynamonem i imbirem, a czasem też goździkami, kolendrą, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem, anyżem gwiaździstym, zielem angielskim, czarnym pieprzem. Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad.
Zawartość netto 50g
wymiary opakowania 190 x 105 x 10 mm
Termin przydatności do spożycia 9 miesięcy