Certyfikat
Nie
Powiat Jasielski / Gmina Kołaczyce
Miód lipowy uznawany jest przez wielu znawców za najlepszy w smaku miód. Wynika to z jego bardzo bogatej zawartości. Miód ten jest trudny w produkcji i zarazem bogaty w składniki wszechstronnie poprawiające nasze zdrowie. Ma szczególnie korzystny wpływ na dolegliwości górnych dróg oddechowych.
W skład miodu lipowego wchodzą olejki eteryczne, flawonoidy, garbniki i związki goryczowe. Ze względu na różnorodność jego składników znajduje on szerokie zastosowanie zarówno w odżywianiu, jak i w lecznictwie. Jest on uważany za najlepszy środek zwalczający przeziębienie, grypę oraz choroby, podczas których występuje wysoka gorączka. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych. Miód ten działa także przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Największą grupą związków występujących w miodzie lipowym są węglowodany. Glukoza i fruktoza to cenne źródła energii, które dostarczają około 300 kcal w 100 gramach miodu. W miodzie lipowym można także odnaleźć beta-karoten, który jest odpowiedzialny za jego barwę. Nie brakuje również mikro i makroelementów, takich jak potas, magnez, chlor, mangan oraz witamin z grupy B. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i enzymów, które niszczą bakterie i drobnoustroje. Wykazuje też działanie antybiotyczne.