Certyfikat
Nie
Powiat Jasielski / Gmina Kołaczyce
Miód rzepakowy to jeden z pierwszych miodów pozyskiwanych w sezonie pszczelarskim. Cechą charakterystyczną tego miodu jest to, że bardzo szybko ulega krystalizacji przyjmując wtedy barwę białą/kremową. Zawiera w sobie: olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholinę i kumarynę. Jest bogaty w bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania takich narządów jak śledziona i tarczyca. Posiada witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy. Występujące w nim żelazo ma przyswajalność około 63%. Duża zawartość glukozy sprawia, że jest on niezwykle cennym w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Miód rzepakowy nie obciąża wątroby a dodatkowo pobudza i wzmacnia jej właściwości detoksykacyjne. Występujący w tym miodzie potas i magnez oraz kwasy fenolowe i związki flawonoidowe prowadzą do wzmocnienia skurczów mięśnia sercowego. Olejki eteryczne natomiast wspomagają leczenie górnych dróg oddechowych, dlatego łagodzi on objawy kaszlu.
Miód rzepakowy szczególnie polecany jest przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego. Poprawia pracę serce i wzmacnia siłę jego skurczów. Powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia dotlenienie i odżywienie go oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Miód rzepakowy obniża ciśnienie oraz pomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Posiada liczne właściwości detoksykacyjne przez co pomaga w odtruwaniu organizmu. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego, a także jest pomocny w przemianie tłuszczów.