Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

Pierzga 180g

Pogórzańska Pasieka Rodziny Gałuszka

Pogórzańska Pasieka Rodziny Gałuszka

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Bieździedza

Powiat Jasielski / Gmina Kołaczyce

Pierzga pszczela bywa uznawana za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. W jej składzie znajdują się zarówno podstawowe składniki odżywcze – węglowodany, tłuszcze i białka, jak również witaminy i minerały.
Skład pyłku i pierzgi nieco się różni. Jest to spowodowane procesem fermentacji, który zachodzi w trakcie produkcji pierzgi. Wtedy też białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów - a takie mniejsze cząsteczki są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Pierzga jest także bogatsza w cukry i kwas mlekowy. Pierzga zawiera wiele aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjmować z pokarmem, bo nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać. Ważne są szczególnie te zawierające siarkę, ponieważ są niezbędne do zachowania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. W pierzdze występują zarówno tłuszcze nienasycone, jak i nasycone. Tutaj wspomnieć należy o NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych – linolowym, gamma-linolenowym czy arachidowym, a także niewielkiej ilości fitosteroli. Znajdziemy w niej także węglowodany oraz kwasy nukleinowe. Pierzga pszczela, podobnie jak pyłek, jest bogatym źródłem witamin A i E – również potrzebnych naszej skórze i włosom. Dodatkowo występują w niej witamina C i większość witamin z grupy B – kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, wit. B1, B2, B3. Spośród biopierwiastków można wymienić podstawowe minerały, takie jak magnez i wapń, sód i potas, a także pierwiastki śladowe: miedź, selen, cynk, krzem, chrom czy mangan.

Formularz kontaktowy

Inne produkty sprzedającego

Artykuły

Panele dyskusyjne