Certyfikat
Nie
Powiat Jasielski / Gmina Kołaczyce
Pierzga pszczela bywa uznawana za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. W jej składzie znajdują się zarówno podstawowe składniki odżywcze – węglowodany, tłuszcze i białka, jak również witaminy i minerały.
Skład pyłku i pierzgi nieco się różni. Jest to spowodowane procesem fermentacji, który zachodzi w trakcie produkcji pierzgi. Wtedy też białka występujące w pyłku ulegają rozkładowi do aminokwasów - a takie mniejsze cząsteczki są lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Pierzga jest także bogatsza w cukry i kwas mlekowy. Pierzga zawiera wiele aminokwasów egzogennych, czyli takich, które musimy przyjmować z pokarmem, bo nasz organizm nie potrafi sam ich wytwarzać. Ważne są szczególnie te zawierające siarkę, ponieważ są niezbędne do zachowania prawidłowej kondycji skóry, włosów i paznokci. W pierzdze występują zarówno tłuszcze nienasycone, jak i nasycone. Tutaj wspomnieć należy o NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasach tłuszczowych – linolowym, gamma-linolenowym czy arachidowym, a także niewielkiej ilości fitosteroli. Znajdziemy w niej także węglowodany oraz kwasy nukleinowe. Pierzga pszczela, podobnie jak pyłek, jest bogatym źródłem witamin A i E – również potrzebnych naszej skórze i włosom. Dodatkowo występują w niej witamina C i większość witamin z grupy B – kwas pantotenowy, foliowy, biotyna, wit. B1, B2, B3. Spośród biopierwiastków można wymienić podstawowe minerały, takie jak magnez i wapń, sód i potas, a także pierwiastki śladowe: miedź, selen, cynk, krzem, chrom czy mangan.