Certyfikat
Tak
Powiat Tarnobrzeski / Gmina Gorzyce
Zapraszamy do zakupu certyfikowanej Fasoli Wrzawskiej wprost od producenta!
Fasola Wrzawska to fasola tyczna typu Piękny Jaś o bardzo dużych, nerkowatych i lekko spłaszczonych nasionach, charakteryzującymi się słodkawym smakiem i delikatną konsystencją, całkowicie pozbawioną mącznego posmaku. Właśnie smak wyróżnia fasolę wrzawską wśród innych odmian, choć nie tylko. Fasola wrzawska ma o 20% cieńszą skórkę i większą zdolność pochłaniania wody, a także gotuje się krócej o ok. 10 minut, niż odmiany wielokwiatowe pochodzące z innych miejsc. Sprawia to, że jest ona ulubioną fasolą wielu kucharzy.
Swoje wyjątkowe walory smakowe i kulinarne zawdzięcza specyficznemu mikroklimatowi panującemu w widłach Wisły i Sanu, dobrym glebom oraz wielopokoleniowemu doświadczeniu rolników z powiatów tarnobrzeskiego i stalowowolskiego północnego Podkarpacia. Fasolę wrzawską uprawia się na obszarze sołectw, położonych na terenie trzech gmin (Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem) w powiatach tarnobrzeskim i stalowowolskim w województwie podkarpackim.
Od 2012 r. fasola wrzawska posiada certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia.
W ofercie także przetwory z Fasoli Wrzawskiej: Fasola Wrzawska w sosie pomiodorym, w zalewie solnej a także pasty i pasztety z Fasoli.