Certyfikat
Nie
Powiat Ropczycko-Sędziszowski / Gmina Iwierzyce
Cena:
Estragon poprawia smak niesłonych potraw, z tego względu jest stosowany w diecie bezsolnej. Należy on do gatunku przypraw stosunkowo łagodnych, takich jak: kolendra, kozieradka pospolita, lawenda, ślaz, mięta, ruta. Można używać zarówno przyprawy w postaci suszonego ziela, jak i świeżych liści, choć koneserzy cenią zwłaszcza świeże liście tej byliny. Estragonu nie należy gotować. Dlatego do zup i potraw gotowanych dodaje się go na końcu procesu gotowania.
Oto niektóre zastosowania estragonu:
omlet z zieleniną, sosy, duszona marchewka z estragonem (estragon dodać pod koniec duszenia), makrele duszone w sosie pomidorowym (suszony estragon dodaje się do sosu), jajecznica na zimno z majonezem, posypywana posiekanymi listkami zioła, kura pieczona nadziewana zielonym estragonem.
Sosy, które często przyprawia się świerzym estragonem: sos cytrynowy (dodawany do jaj na twardo), sos tatarski (do ryb, pieczeni wieprzowej na zimno, jaj w koszulkach), sos remulade (do ryb, jaj na półtwardo, podrobów na zimno).
Ponadto: surówki wieloskładnikowe, jabłka nadziewane szynką, omlety zapiekane z pomidorami, befsztyki tatarskie, turnedo z polędwicy wołowej, ozory cielęce z pomidorami, kalafiory z korniszonami, gotowane cukinie i pory. Estragonem stosuje się także do posypywania potraw - siekany, zazwyczaj łącznie z nacią pietruszki i szczypiorkiem.