Certyfikat
Nie
Powiat Ropczycko-Sędziszowski / Gmina Iwierzyce
Cena:
Zastosowanie kulinarne goździków.
Goździki potrafią łatwo nadać wyraźnie wiodący smak różnym daniom, szczególnie tym mielonym, zatem trzeba uważać i stosować niewielkie ilości. Całe goździki nadają smak pieczeni wieprzowej gdy przed włożeniem do piekarnika są wbite do mięsa, jak gwóźdź. W taki sam sposób można nabić je na cebulę, w celu nadania nieuchwytnego charakteru bulionów i zup. Goździkisą często używane w celu wzmocnienia smaku dziczyzny, zwłaszcza dzika i zająca.
Właściwości lecznicze goździków.
Współcześni zielarze zalecają stosowanie goździków w problemach trawiennych oraz na ból zębów. Podstawowe składniki chemiczne zawierają eugenol, caryophyllene i tannins. Goździki mają leczniczy wpływ na wrzody żołądka, wymioty, wzdęcia, a także stymulowanie układu trawiennego. Mają właściwości antyseptyczne i łagodne działanie znieczulające.