Certyfikat
Nie
Powiat Ropczycko-Sędziszowski / Gmina Iwierzyce
Cena:
Zastosowanie kulinarne rozmarynu
Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.
Można wykorzystać zarówno kwiaty i liście rozmarynu, tak i do gotowania jak i do dekoracji potraw. Przed posypaniem żywności należy zmiażdżyć lub zmielić kolczaste liście.
Przechowywanie rozmarynu
Najlepiej zamrażać całe gałązki rozmarynu. Gdy potrzeba, usuniemy z łatwością tyle liści ile chcemy, przesuwając kciukiem i palcem wskazującym w dół gałązki. Należy pamiętać, że zamrożony rozmaryn ma bardziej intensywny smak niż świeży.