Certyfikat
Nie
Powiat Krośnieński / Gmina Rymanów
Podgrzybki marynowane 220g (po odsączeniu z zalewy 130g) Runoland
naturalne, bez konserwantów
Grzyby marynowane są jedną z najpopularniejszych przekąsek serwowanych w Polsce. Latem nie może ich zabraknąć do grilowanych mięs i swojskiej kiełbaski, zimą zaś stanowią idealną zakąską do mocniejszych trunków na staropolskich imprezach. Podgrzybki marki Runoland pochodzą z krajowych zbiorów, są starannie, ręcznie selekcjonowane i nieocenione ze względu na walory smakowe.
Wartość odżywcza podgrzybków skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E. Zawiera także wiele składników mineralnych, tj: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, cynk, jod, mangan i miedź. Podgrzybki, tak jak wszystkie grzyby, są produktem niskokalorycznym - 100g podgrzybków to 49 kcal.
UWAGA! Należy pamiętać, że podgrzybek brunatny na surowo ma właściwości trujące i może być powodem dotkliwych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, dlatego też zawsze należy spożywać go po odpowiedniej obróbce - gotowaniu, suszeniu, marynowaniu..
Grzyby marynowane najczęściej podajemy jako samodzielną przystawkę, przekąskę lub jako dodatek do dania głównego.
Podgrzybki (Xerocomus badius)(60%), woda, ocet, cukier, cebula, sól, marchew, przyprawy (w tym gorczyca), regulator kwasowości - kwas cytrynowy
Przechowujcie je w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu - w lodówce.