Certyfikat
Nie
Powiat Krośnieński / Gmina Rymanów
Receptura wytwarzania masła ghee pochodzi wprawdzie z Indii, ale nasze bieszczadzkie tereny są czyste i obfitują w produkty, dzięki którym można na podstawie przepisu stworzyć też coś swojskiego. Mamy przecież pyszne i czyste mleko - prosto od bieszczadzkich krów z wypasu łąkowego*. Spokojnie zatem możemy powiedzieć, że mamy swoje bieszczadzkie masło ghee! Wyrabiane jest metodą tradycyjną i klarowane od 8 do 12 godzin. Zawiera potrzebne witaminy A, D, E i K. Działa korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy. Ma wpływ na prawidłową przemianę materii, jest sycące. Jest również bardzo wydajne, ponieważ 1 łyżka naszego masła odpowiada aż 4 łyżkom oleju.
* Tereny łąk i chowu są wolne od zanieczyszczeń.
- do smażenia (najzdrowsze ze wszystkich tłuszczy, nie przypala się - wysoki punkt dymienia 260 stopni sprawia, że nie wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki)
- do smarowania pieczywa (świetne do kanapek, zamiast masła)
- do gotowania (zupy, mięsa, podgrzewanie potraw)
- do pieczenia (ciast, ciasteczek, mięs)
- w kosmetyce (jako krem czy balsam, do masażu ciała, do pielęgnacji włosów, do kąpieli).
Tłuszcz mleczny 100%
Nie zawiera konserwantów, barwników, ani innych szkodliwych polepszaczy.
Czas przechowywania jest bardzo długi, ponieważ brak zawartości wody sprawia, że szybko nie jełczeje. Należy je przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Może mieć różną konsystencję - półpłynną lub bardziej zbitą - w zależności od cieplejszej lub zimniejszej temperatury (np. zimą i latem). Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.