Certyfikat
Nie
Powiat Krośnieński / Gmina Rymanów
Cudne, bieszczadzkie masło ghee w smakowym i doborowym towarzystwie czosnku niedźwiedziego. Receptura wytwarzania masła ghee pochodzi wprawdzie z Indii, ale nasze bieszczadzkie tereny są czyste i obfitują w produkty, dzięki którym można na podstawie przepisu stworzyć też coś swojskiego. Mamy przecież pyszne i czyste mleko - prosto od bieszczadzkich krów z wypasu łąkowego*. Spokojnie zatem możemy powiedzieć, że mamy swoje bieszczadzkie masło ghee! Wyrabiane jest metodą tradycyjną i klarowane od 8 do 12 godzin. Zawiera potrzebne witaminy A, D, E i K. Jest również bardzo wydajne, ponieważ 1 łyżka naszego masła odpowiada aż 4 łyżkom oleju.
* Tereny łąk i chowu są wolne od zanieczyszczeń.
- do smażenia (najzdrowsze ze wszystkich tłuszczy, nie przypala się - wysoki punkt dymienia 260 stopni sprawia, że nie wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki)
- do przyrządzania jajecznicy, sosów, zapiekanek
- do smarowania pieczywa (świetne do kanapek, zamiast masła)
- do gotowania (zupy, mięsa, podgrzewanie potraw)
- do pieczenia (np. mięs).
Tłuszcz mleczny, naturalny aromat czosnku niedźwiedziego
Nie zawiera konserwantów, barwników, ani innych szkodliwych polepszaczy.
Czas przechowywania jest bardzo długi, ponieważ brak zawartości wody sprawia, że szybko nie jełczeje. Należy je przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Może mieć różną konsystencję - półpłynną lub bardziej zbitą - w zależności od cieplejszej lub zimniejszej temperatury (np. zimą i latem). Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.