Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Delikatny i aromatyczny, poddany starzeniu w beczce z drzewa czereśni przez okres 12 miesięcy. Ocet o pięknej barwie karminowego różu, subtelnym aromacie malin i owocowych nutach. Idealny do owoców. Nada im wytrawnego smaku.
Zestawianie octu malinowego z octem jabłkowym nie jest przypadkowe. Wyszliśmy z założenia, że ocet malinowy potrzebuje nośnika smaku w postaci innego octu ponieważ solo nie w pełni nas zadowalał. Maliny to owoce o dosyć niskiej zawartości cukrów, przez co nie łatwo robi się ocet. Posiadają jednak swój niepowtarzalny smak, który w wydaniu octu malinowo - jabłkowego zyskuje na wyrazistości.
Ocet malinowo - jabłkowy cieszył się zawsze dużym zainteresowaniem naszych klientów, dlatego przyszedł czas aby go uszlachetnić poprzez beczkowanie. Postawiliśmy na beczkę z drzewa czereśni z wypaleniem średnim plus.
Dlaczego czereśnia, a nie dąb? Dlatego że, zależało nam nutach owocowych. Uznaliśmy, że drzewo czereśni będzie się do tego idealnie nadawać.
Do zestawienia użyliśmy bardzo udanego octu jabłkowego - rocznik 2020 i octu malinowego rocznik 2021. Po 12 miesięcznym dojrzewaniu stwierdzamy wysoką poprawę klarowności octu i zmianę barwy z czerwonej w karminowy róż, co świadczy o udanym procesie dojrzewania. W smaku wyraźnie na pierwszy plan wychodzi malina, która zyskała na słodyczy i aromacie. Ocet sprawia wrażenie bardzo delikatnego i owocowego, a jego octowość sięga 4%, dlatego idealnie sprawdzi się do podkręcenia smaku konfitur i sałatek owocowych.