Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Suszone śliwki są źródłempolifenoli, które chronią min nas przed łamliwością kości. Osteoporoza grozi zwłaszcza kobietom po menopauzie, dlatego powinny one włączyć suszone śliwki do swojej codziennej diety.
Zawierają też sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit oraz przeciwdziała zaparciom oraz pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi Pektyny (rodzaj błonnika), łącząc się z kwasami organicznymi, usuwają gromadzący się w komórkach tłuszcz i cholesterol. Suszone śliwki są bogatym źródłem beta-karotenu, który chroni komórki, poprawia nastrój i działa przeciwstarzeniowo. Chociaż śliwki są bogate w witaminę A i rzadko występującej w owocach witaminie E, które uznawane są za cenne przeciwutleniacze. Zawierają też tak ważne dla nas składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor. Śliwki mają sporo witamin z grupy B, witamina B6 działa bardzo dobrze na układ nerwowy, a także wpływa korzystnie na dobre samopoczucie. Śliwki są także polecane osobom zmagającym się z pękającymi naczynkami – dzięki dużej zawartości witaminy K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwionośne) śliwki wspomagają pozbycie się pękających naczynek.