Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Właściwości figi są bezcenne. Figi zawierają witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są także bogate w składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, fosfor, magnez. Dzięki dużej zawartości żelaza, figi skutecznie pomagają w walce z anemią.
Spośród wszystkich roślin, figi są najbogatsze w wapń – w 100 gramach owoców jest go tyle, co w szklance mleka; jego działanie wzmacnia obecny w owocach fosfor. Dlatego też często zaleca się je osobom mającym problemy z osteoporozą. Zawierają też magnez, który ma duże znaczenie przy redukcji stresu. Suszone figi mają również sporą zawartośćbłonnika pokarmowego, dzięki temu wspomagają pracę jelit, zapobiegają zaparciom i co więcej – pełnią rolę środka łagodnie przeczyszczającego.