Certyfikat
Tak
Powiat Łańcucki / Gmina Łańcut
Staropolski chleb sanacyjny - chleb żytni wiejski na zakwasie bez drożdży. Pieczony w piecach z cegły szamotowej opalanych drewnem na liściu kapusty. Chleb według starodawnej receptury niegdyś pieczony w wiejskich gospodarstwach domowych. Z prostych składników: mąka żytnia, zakwas żytni, woda, sól. Długo się przechowuje. Im starszy tym lepszy. Chleb prawdziwie wiejski bez polepszaczy i bez drożdży. Jest sprzedawany w całości, w połówkach lub na ćwiartki. Skórka lekko rozerwana a dolna lekko przypieczona z odciskiem liścia kapusty. Miękisz elastyczny o równomiernej porowatości o bardzo dobrej krajalności.
Skład: Mąka żytnia - 70%, zakwas, mąka pszenna, woda, płatki ziemniaczane, maślanka - sezonowo, kminek, sól. Waga chleba - 3,00 kg
Cena:
Wartości odżywcze w 100 g produktu: Wartość energetyczna- 257,97kcal/100g
Tłuszcz - 1,07g/100g w tym kwasy tłuszczowe nasycone-1,07 g/100g
Azot - 0,93g/100g
Białko - 5,83g/100g
Woda - 35,45g/100g
Sucha masa - 67,55g/100g
Popiół ogólny - 2,00g/100g
Węglowodany przyswajalne - 53,86g/100g w tym cukry - 1,35g/100g
Błonnik pokarmowy - 4,79g/100g
Chlorek sodu - 1,52g/100g
Więcej informacji na stronie sklepu internetowego: https://sklepanmar.pl/