Certyfikat
Tak
Powiat Łańcucki / Gmina Łańcut
Chleb żytni wiejski na zakwasie bez drożdży i polepszaczy wypiekany w piecach opalanych drewnem z mąki żytniej i żytniej razowej. Długo się przechowuje ze względu na dużą zawartość mąk żytnich jego walory smakowe i zdrowotne zwiększają się w miarę leżakowania - Im starszy tym zdrowszy i lepszy. Waga chleba - 3.00 kg. Górna skórka chleba razowego Łańcuckiego jest porowata i ciemna a dolna przypieczona z odciskiem liścia kapusty oraz podsypana otrębami żytnimi. Miękisz elastyczny, ciemny, porowaty, o dobrej krajalności, ze śladami otrąb. Chleb jest wyraźnie kwaskowaty - charakterystyczny dla chleba żytniego na prawdziwym zakwasie.
Cena:
Skład: mąki żytnie - 74% w tym mąka żytnia razowa 35% mąka pszenna, woda, maślanka sezonowo, płatki ziemniaczane, kminek, sól.
Wartość energetyczna - 255,08kcal/100g 1078,10kJ/100g
Tłuszcz - 2,60g/100g
Azot - 0,84g/100g
Białko - 5,28g/100g
Woda - 35,12g/100g
Sucha masa - 64,88g/100g
Popiół ogólny - 1,62g/100g
Węglowodany przyswajalne - 49,90g/100g w tym cukry - 1,29g/100g
Błonnik pokarmowy - 5,48g/100g
Chlorek sodu - 1,26g/100g
Więcej informacji na stronie sklepu internetowego: https://sklepanmar.pl/