Rodzaj innowacji
Środki własneKwota inwestycji
0,00 ZŁData
3 maja 2019 - 21 czerwca 2019Gospodarstwo ekologiczne początkowo zajmowało się uprawą porzeczki czarnej i maliny. Wraz z powiększaniem powierzchni rolnej poszerzał się też zakres upraw. Oprócz owoców miękkich takich jak ; maliny, porzeczki, truskawki a także rabarbaru wprowadzona została uprawa ekologicznych warzyw ; kapusty, ogórka, selera, marchewki, buraczków, pomidorów, brokuła, ziemniaków. Innowacyjną uprawą jest uprawa ekologicznej dyni oleistej z której pozyskuje się bezłupinowe pestki . Po sortowaniu uzyskuje się wysokiej jakości produkt z którego powstaje bardzo zdrowy i smaczny olej. Przez cały rok można zaopatrzyć się w świeże produkty.Począwszy od pierwszych wiosennych zbiorów ; rzodkiewki, sałaty po jesienne warzywa okopowe.
Gospodarstwo podlega certyfikacji i prowadzone jest metodami ekologicznymi. Zabiegi pielęgnacyjne wykonywane są ręcznie bez użycia środków ochrony roślin. Wymaga to dużego nakładu pracy i zaangażowania.
W 2018 roku zostało nagrodzone w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w konkursie na Najlepsze GospodarstwoTowarowe.
Rolą gospodarstwa jest promocja zdrowej, ekologicznej żywności poprzez udział w okolicznych jarmarkach, targach. Dokonywane są starania aby dotrzeć do jak największej ilości klientów indywidualnych. Chętnie przyjmowane są osoby, które chcą dowiedzieć się o ekologicznym prowadzeniu gospodarstwa.