Rodzaj innowacji
PROW 2014-2020Kwota inwestycji
0,00 ZŁData
2 października 2019 - 30 października 2022Nasze gospodarstwo prowadzimy od 1996 roku. Posiadamy ok.15 ha użytków rolnych w większości są to łąki i pastwiska. Gospodarstwo specjalizuje się w chowie bydła mlecznego ok.18 krów. Ponieważ jest to gospodarstwo agroturystyczne oraz edukacyjne postanowiliśmy rozpocząć przetwórstwo w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Posiadamy własny sad ok. 10 arów oraz ogród warzywny. W ramach przetwórstwa oferujemy sery, twaróg, masło w oparciu o własny surowiec (mleko) oraz soki owocowe i warzywne również w oparciu o własny surowiec ( drzewa i krzewy owocowe, ogród warzywny).
Rozpoczęcie przetwórstwa mleka oraz owoców i warzyw zostało podyktowane chęcią rozwoju gospodarstwa. Ponieważ jest to gospodarstwo agroturystyczne więc przetwórstwo jest dodatkowym elementem ofert oraz stanowi dodatkowy dochód. Mamy już małe doświadczenie w tym temacie ponieważ kilkakrotnie próbowaliśmy wyrabiać różne sery na własne potrzeby. Natomiast sad jaki posiadamy jest idealną bazą do wytwarzania soków owocowych. Corocznie marnują się owoce, które nie jest się w stanie przerobić ze względu na brak odpowiedniego sprzętu.
Produkty jakie wytwarzamy w gospodarstwie to sery podpuszczkowe twarde, miękkie oraz długodojrzewające, twaróg, masło oraz w niedalekiej przyszłości soki owocowo-warzywne.
Rozpoczęcie przetwórstwa mleka oraz owoców i warzyw miało na celu poprawę konkurencyjności, wzrost i poprawę jakości świadczonych usług w gospodarstwie oraz wzrost dochodów finansowych. Inwestycja miała charakter innowacyjny z racji rozpoczęcia przetwórstwa oraz planowanych do zakupu urządzeń i wyposażenia.
W 2019 roku uczestniczyliśmy w konkursie Agro Liga 2019. Znaleźliśmy się wówczas wśród osób nagrodzonych, zostaliśmy zwycięzcami szczebla wojewódzkiego a tym samym zdobyliśmy tytuł Laureata Krajowego. W dniu 03 czerwca 2020 w Ogrodach Pałacu Prezydenckiego odbyła się uroczysta Gala, na której Laureaci otrzymali nagrody i gratulacje od Pary Prezydenckiej.