Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
690 119 848

infolinia: 730  - 2200

UWAGA ! 

TELEFON DO WYSTAWCY ZNAJDUJE SIĘ NA POMARAŃCZOWYM TLE PRZY OGŁOSZENIU 

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?

Bieszczadzki Ogród / Katarzyna i Mirosław Krupa

Bieszczadzki Ogród

Bieszczadzki Ogród

Inkubator Przetwórstwa Lokalnego w Moczarach

Rodzaj innowacji

PROW 2020-2020

Kwota inwestycji

500 000,00 ZŁ

Data

1 lipca 2020 - 1 lipca 2023
Innowacja w produkcji

Przedsięwzięcie pt. „Utworzenie niekomercyjnego inkubatora przetwórstwa lokalnego w Moczarach” zostało wsparte  jest przez  Lokalną Grupę Działania „Zielone Bieszczady”  w ramach wdrażania Lokalnej Strategii Rozwoju z  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 -2020 w zakresie: tworzenie inkubatorów przetwórstwa lokalnego.

Operacja ma na celu uruchomienie i udostępnienie  niekomercyjnego inkubatora przetwórstwa lokalnego, którego podstawą będzie przetwarzanie produktów rolnych, w ramach działalności przedsiębiorstwa spożywczego.

Zadaniem inkubatora jest wsparcie rolników z mikro i małych gospodarstw oraz mieszkańców obszaru chcących produkować przetwory z płodów rolnych i produktów lokalnych, a także przetwarzając surowiec pochodzący ze zbiorów ze stanu naturalnego.

W efekcie zrealizowanej operacji inwestycyjnej oferujemy usługę wynajmu linii produkcyjnych (konfekcjonowanie miodu, przetwórstwo owoców i warzyw miękkich, przetwórstwo owoców i warzyw twardych, suszenie ziół, owoców i warzyw; pakowanie; etykietowanie) oraz wynajem powierzchni (chłodnia).  Ponadto zaplanowaliśmy  uruchomienie sali wykładowej, która pozwoli na spełnienie celów edukacyjnych inkubatora. Aby inkubator był dostosowany do możliwości korzystania z niego przez podmioty odrębne konieczne było wyremontowanie znajdującego się w naszym posiadaniu budynku oraz dostosowanie otoczenia poprzez wykonanie wskazanych w biznesplanie robót:  modernizacyjno- remontowych, elektryczno – modernizacyjnych oraz zakup nowych maszyn i wyposażenia.

Zasada funkcjonowania inkubatora przetwórstwa lokalnego polega na odpłatnym udostępnianiu rolnikom przetwarzającym produkty rolne i innym podmiotom odpowiedniego zaplecza kuchennego. Przetwarzanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach higienicznosanitarnych przyczyni się do profesjonalnej produkcji domowej żywności oraz do ułatwienia rozwoju działalności gospodarczej. Zaawansowana forma inkubatora przetwórstwa lokalnego może też służyć przechowywaniu produktów oraz świadczyć usługi z zakresu pomocy prawnej, technologicznej lub marketingowej. Usługi świadczone przez inkubator będą mogły obejmować również przygotowanie narzędzi informatycznych potrzebnych do sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych przez Internet.

Ostanie wpisy

Bieszczadzki Ogród / Katarzyna i Mirosław Krupa
13 sierpnia 2021 10:47

Kawiarenka w Bieszczadzkim Ogrodzie

Zapraszamy do naszej Kawiarenki w Bieszczadzkim Ogrodzie. U nas nieustannie coś się dzieje... Pyszna kawa, bardzo dobra herbata, fantastyczne domowe ciasta, feniomenalna lemoniada i genialna atmosfera... Można tak opisywać bez końca, ale i tak nie odda się tego klimatu Bieszczadzkiego Ogrodu ...

Czytaj więcej
Zobacz wszystkie wpisy

Artykuły

Panele dyskusyjne