690 119 848

infolinia: 730  - 2100
UWAGA! TELEFON DO WYSTAWCY ZNAJDUJE SIĘ NA POMARAŃCZOWYM TLE PRZY OGŁOSZENIU
e-mail: podkarpackiebazarek@podrb.pl
 FacebookPolski Ebazarek

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Pomoc dla Ukrainy
POMOC DLA UKRAINY
Dam pracę / przyjmę do pracy

Baszpol / Basz pol

Baszpol

Baszpol

Baszpol

Rodzaj innowacji

środki własne

Kwota inwestycji

0,00 ZŁ

Data

31 stycznia 2010 - 31 stycznia 2010
Innowacja w produkcji

W świetle współczesnej wiedzy i wielowiekowych doświadczeń tradycyjnej medycyny odżywa, zagubiona na ścieżkach cywilizacji, mądrość dawnych mędrców – praojców medycyny, dążących do tego, by pokarm był lekiem, a lek pokarmem. Wolno i z oporami, ale jed­nak usiłujemy odżywiać się zdrowiej

W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb – tradycyjny, na zakwasie. Na wartości, jakie ma chleb w ogóle, decydująco wpływa etap przygotowania ciasta do je­go wypieku.

Dzięki fermentacji kwasu mlekowego pieczywa nabiera wyjątkowych walorów odżywczych i zdrowotnych. Tak otrzymany chleb – podobnie jak dawne klasyczne wypieki w gospodarstwach wiejskich – zyskuje zarówno walory smakowe i zapachowe, jak leż długą trwałość.

Ponadto naturalna fermentacja wywołana żywymi bakteriami kwasu mlekowego eliminuje liczne związki rakotwórcze (azotany, azotyny, a przede wszystkim toksyny pleśniowe). Dzięki temu taki chleb staje się lekiem.

Szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a dzięki temu zapobiegania chorobom nowotworowym, ma nagromadzony w pieczywie kwas mlekowy. Ten naturalny składnik chleba wpływa na przyswajanie wapnia l żelaza, działa leczniczo w przewlekłych schorzeniach żołądka, stanach zapalnych jelita grubego, zalecany jest też w chorobach wątroby, nerek, trzustki. Okazuje się więc korzystny zarówno w profilaktyce chorób, jak i promowaniu zdrowego odżywiania. Nic dziwnego, że ci, którzy jadali fermenty, byli zdrowsi i żyli dłużej.

Skuszeni nieco niższą ceną za chlebopodobne wyroby (często ani kształtem, ani smakiem, ani zapachem nie przypominające chleba) nabywcy w rzeczywistości płacą cenę najwyższą, bo cenę zdrowia – swojego, dzieci, rodziny. Jadający chlebopodobne wyroby popędzane chemicznymi „polepszaczami” i dużą ilością drożdży chorują – od ciągłych infekcji (nie tylko przewodu pokarmowego) poprzez kamienie aż po nowotwory. Natomiast jadający chleb na zakwasie są zdrowi i odporni, gdyż będące przyczyną poważnych chorób nitrozaminy i toksyny pleśniowe rozkładają się w procesie fermentacji.

Dawno już zauważono, że odżywiający się fermentami żyją dłużej i zdrowiej. Zakwas chlebowy zawiera pomocne naszym systemom: trawiennemu i immunologicznemu bakterie kwasu mlekowego. Chleb na zakwasie jest idealnym pożywieniem. Nie bez powodu mawia się, że o chlebie i wodzie można przeżyć.

Tylko biologiczne metody wytwarzania ciasta czynią wypiekany z niego chleb produktem doskonałym smakowo, a Jednocześnie – jak zaleca Hipokrates -lekiem. Dziś nazwalibyśmy to żywnością funkcjonalną, podnoszącą jakość naszego życia, zapobiegająca wielu schorzeniom, bezpieczną sanitarnie.

Chcemy również uświadomić nasze społeczeństwo, jak ważny dla zachowania dobrego zdrowia okazuje się sposób odżywiania. Chleb jest podstawowym produktem na polskim stole. Nie powinien zatem zaspokajać tylko głodu, ale także wnosić do codziennej diety inne wartości, które tworzą się w czasie procesu naturalnej fermentacji.

Robimy wszystko aby chleb na polskich stołach budował zdrowie, aby zachowywał swoje wartości smakowe i dietetyczne do ostatniej kromki. Zapewniamy przy tym, że nasze technologie odwołują się do staropolskich.

Artykuły

Panele dyskusyjne