Rodzaj innowacji
własneKwota inwestycji
0,00 ZŁData
1 stycznia 2021 - 31 grudnia 2021Od początku nasze gospodarstwo stara się zachowac stare tradycje od zapomnienia. Poznalismy metody prpdukcji serów od lokalnego bacy (Pana Lasaka). Potem z czasem przeszulkaiśmy źródła pisane na temat rzemiosła na naszych terenach. Okazało sie, że Łemkowszczyzna to teren zasiedlany juz w XIV wieku przez ludy pasterskie Wołochów. Ich jedna ze spóścizn jest serowarstwo. Odlaeźlismy informacje o serach wyrabianyvh na naszych terenach i o osadnictwie na prawie wołoskim. jedna z form zapłaty na ziemię była danina w serach.
Z początkiem lat 2000-ych Waldemar Maziejuk, najpierw na małą skalę, zaczął produkowac tradycyjne sery - byundze, bryndze, wołoskie - jeszcze wtedy zwane oscypkami. Równocześnie rozpoczęła się, rwająca do dziś hodowla ekologiczna kóz. Dzis już jako dominująca w naszym gospodarstwie.
W 2011 zarejestrowany został zakład serowarski - prowadzacy przodukcję tradycyjnych serów w npowoczesnym zakładzie. Celem naszym jest utrzymanie tradycyujnych receptur żywymi. Zasady przyświecające temu to:
- niskie przetworzenie surowców
- jak naprostszy skład
- brak pasteryzacji
- tylko ekologiczne składniki
- prostota przy zachowaniu najwższych standardów higienicznych.
W gamie naszych bio wyrobów znajdują się:
- sery kozie wołoskie (wędzone i naturalne)
- bundze kozie (wędzone i naturalne)
- bryndza kozia
- sery łemkowskie (wędzone i naturalne)
- bundze łemkowskie (wędzone i naturalne)
- bryndza łemkowska
Ponadto oferumemy także (nie zarejestrowane na Liscie Produktow Tradycyjnych) sery : kozie farmerskie (5 smaków), twarożki kozie (3 odmiany) sery krowie pasterskie, masło kozie i krowie oraz napoje serwatkowe.