Rodzaj innowacji
środki własneKwota inwestycji
0,00 ZŁData
1 stycznia 2019 - 31 grudnia 2021Wychodząc na przeciw potrzebom i oczekiwaniom rolników specjalizujących się w produkcji zwierzęcej tj. bydło mleczne, bydło mięsne, trzoda chlewna , drób i wykorzystując zasoby własnego gospodarstwa w ostatnich latach rozpocząłem produkcję kiszonki z gniecionego ziarna kukurydzy.
Trudnością przy produkcji kiszonki z całych roślin jest trafienie w optymalny termin zbioru, co często jest uzależnione od warunków pogodowych. Przy zastosowaniu innowacyjnej metody kiszenia ziaren możliwe jest wykorzystanie wilgotnego surowca. Przeznaczając wilgotne ziarno kukurydzy do zakiszenia ważnym etapem jest jego rozdrobnienie i w stosowanej przeze mnie technologii jest to proces gniecenia.
Ziarno można zakiszać na pryzmie , w rękawie foliowym, bądź w workach typu Big-Bag. Ja stosuję dwie technologie tj. typu Big-Bag z wkładem foliowym, pozwalającym zapewnić warunki beztlenowe. Ta forma ułatwia transport i racjonalne wykorzystanie przez mniejsze gospodarstwa, a na potrzeby żywienia moich 50 krów mlecznych wykorzystuję silos stacjonarny.