Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Sanok
Mąka orkiszowa jest mąką uniwersalną, jasną. Świetnie nadaje się zarówno do produkcji pieczywa, makaronów, pierogów jaki i wyrobów cukierniczych.
Mąka orkiszowa pozyskiwana jest z podgatunku pszenicy zwyczajniej. Pszenica orkisz zawiera w swoim składzie: 56% skrobi, 11,6% białka, 2,7% tłuszczu i 2% składników mineralnych. Bardzo ważne jest, że obok dużej zawartości białka występują w niej również nienasyconych kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na układ krążenia. Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika. Słodkawo-orzechowe ziarno jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, PP oraz składników mineralnych: żelaza, potasu, wapnia i cynku. Dojrzały orkisz zawiera znaczne ilości kwasu krzemowego, który roślina wyciąga z mineralnych gleb. Kwas krzemowy jest ważny dla skóry, włosów, paznokci. Poza tym rozjaśnia umysł wzmacniając aktywność mózgu i koncentrację. Zawiera gluten dobrze przyswajalny przez nasz organizm, co więcej dobrze tolerowany przez bezglutenowców. Kasza orkiszowa zawiera bardzo dużo błonnika i białka.
Bardzo ważne jest, by produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie zawierały w swoim składzie domieszek innych zbóż!