Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Sanok
MĄKA ŻURKOWA - charakteryzuje się jasno szarym kolorem. Powstaje w wyniku mielenia całych ziaren zboża w naszym młynie żarnowym. Otrzymana mąka nie jest przesiewana, dzięki czemu zawiera śladowe ilości otrębów i zarodków. Używa się jej do przyrządzania zakwasu na żur oraz do wypieku pieczywa żytniego (chleba razowego, sitkowego, pytlowego, a także jasnego).
Składniki: mąka żytnia 100 %
Mąka żytnia w powszechnej opinii traktowana bywa jak przysłowiowy ubogi krewny mąki pszenicznej. Mąka żytnia jest bowiem ciemniejsza, mniej elastyczna, a na dodatek ma charakterystyczny smak, który faktycznie stwarza różnicę w wypiekach – zwłaszcza, jeśli do porównania wykorzystamy bezsmakową niemal mąkę z pszenicy. Na szczęście, te wszystkie mankamenty nie przysłaniają najważniejszego atutu mąki żytniej: fantastycznych walorów odżywczych