Certyfikat
Nie
Powiat Jarosławski / Gmina Roźwienica
Miód wrzosowy czysty odmianowo ma unikalny smak i aromat kwiatów z wrzosowiska. Zawiera wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie. Wrzos działa moczopędnie, przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy, warto więc stosować go na przeziębienie. Prawdziwy miód z wrzosów doskonale smakuje do naleśników, ciast i herbaty.
SMAK I ZAPACH MIODU WRZOSOWEGO
Miód wrzosowy ma barwę bursztynowo-herbacianą, która występuje w jaśniejszych i ciemniejszych odcieniach. Miód przed skrystalizowaniem jest koloru bursztynowego lub nawet czerwono-bursztynowego. Smak miodu wrzosowego jest mało słodki, ostry i gorzkawy, natomiast jego zapach silny, podobny do zapachu wrzosu. Jego konsystencja wynika z wysokiej zawartości dekstryny i białka. Ma niezwykle gorzki posmak, ale nie znaczy to, że nie jest słodki. Jego smak jest bardzo przyjemny i subtelny pomimo ostrości.
KRYSTALIZACJA
Miód wrzosowy ma konsystencję gęstej i galaretowatej cieczy w formie żelu. Jego kolor ma barwę od żółto-pomarańczowego do brunatnego. Po krystalizacji jego konsystencja staje się średnioziarnista i maślana, a barwa lekko pomarańczowa.
Więcej informacji i możliwość bezpośredniego zakupu na stronie internetowej: https://krolewskie-miody.pl/