Innowacja w produkcji
Boczniak to grzyb ekologiczny, który posiada właściwości odżywcze i lecznicze m.in. beta-glukan który wzmacnia układ odpornościowy i ma działania przeciwnowotworowe.
Boczniaki można gotować, dusić, smażyć i marynować .Można dodawać je do sałatek i zup oraz potraktować jako bazę do farszu na naleśniki. Bardzo smaczną zupą są flaki z boczniaka. Można go także smażyć w panierce jak kotleta schabowego lub przetwarzać w różnego rodzaju sałatki.
Rozrośniętą grzybnie boczniaka na słomie można uprawiać wszędzie (działki, piwnice - musi być dostęp światła, altanki, ogródki). Boczniaka można uprawiać cały rok. Pierwsze grzyby zbierasz już po 2-3 tygodniach. W czasie całego okresu owocowania (2-3 miesiące ) można zebrać co najmniej 3-5kg grzybów.
Grzyby rosnące w wyższych temperaturach z reguły są jaśniejsze.
Dla tych którzy nie mieli styczności w sprzedaży są też same boczniaki
Zapraszam!
504 035 663