690 119 848

infolinia: 730  - 2100
UWAGA! TELEFON DO WYSTAWCY ZNAJDUJE SIĘ NA POMARAŃCZOWYM TLE PRZY OGŁOSZENIU
e-mail: podkarpackiebazarek@podrb.pl
 FacebookPolski Ebazarek

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Pomoc dla Ukrainy
POMOC DLA UKRAINY
Dam pracę / przyjmę do pracy

Pasieka Rajskie / Grzegorz Koniuszy

Pasieka Rajskie

Pasieka Rajskie

ZIOŁOMIODY

Rodzaj innowacji

Restrukturyzacja małych gospodarstw

Kwota inwestycji

60 000,00 ZŁ

Data

1 stycznia 2021 - 31 lipca 2021
Innowacja w produkcji

ZIOŁOMIODY                                       

Ziołomiody to grupa produktów wytwarzanych przez pszczoły karmione specjalnymi mieszankami ziół. Mieszanki, którymi karmione są pszczoły produkujące ziołomiody, są sztucznie wytwarzane przez człowieka. Najczęściej do ich produkcji wykorzystuje się te rośliny, które nie produkują nektaru i na których nie występuje spadź. Z tego powodu, rośliny te nie mają szans być w naturalnym środowisku wykorzystywane do produkcji miodu przez pszczoły. Taka mieszanka, po spożyciu przez pszczoły zostaje przez nie zakonserwowana, a sacharoza z syropu zostaje rozłożona na cukry proste za pomocą dodawanych przez pszczoły enzymów.  Ze względu na specyficzny sposób wytwarzania, skład ziołomiodów jest bogatszy od składu miodów nektarowych i spadziowych. Zawierają on czynne substancje pochodzące z ziół, a także witaminy oraz mikro i makro elementy. Właściwości poszczególnych ziołomiodów zależą jednak od tego, jaki rodzaj rośliny był wykorzystany do wytworzenia mieszanki podawanej pszczołom, np.: ziołomiód aloesowy wzmacnia system odpornościowy i pokarmowy; ziołomiód głogowy pobudza i wzmacnia prace serca; ziołomiód aloesowy wzmacnia układ pokarmowy , leczy zaparcia; ziołomiód miętowy używany przy stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej, paradontozie, i schorzeniach przewodu pokarmowego.  W ziołomiodach znajduje się wiele substancji, których nie znajdziemy w tradycyjnych miodach. Dzięki temu ich działanie jest jeszcze lepsze i skuteczniejsze niż którejkolwiek z odmian miodu. Bo składniki zawarte w ziołach wzmacniają działanie tych substancji, z których słynie miód.

RODZAJE ZIOŁOMIODÓW I WŁAŚCIWOŚCI

  1. Ziołomiód aroniowy. Bogaty w witaminę C, B2, B6, PP, P, E, karoten, zalecany w schorzeniach układu krążenia, trzustki i wątroby. Wspomaga usuwanie z organizmu metali ciężkich i pozostałości po lekach, albowiem składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków, łagodzą również skutki radioterapii.
    · W szklance letniej wody rozpuszczamy łyżkę zioło miodu aroniowego. Mikstura pita 2 razy dziennie ( rano i wieczorem) obniża ciśnienie krwi.
  2. Ziołomiód z bzu czarnego. Działa napotnie przy przeziębieniach, grypie, poprawia przemianę materii, odtruwa, działa moczopędnie, przeciwbólowo. Wzmacnia naczynia krwionośne.
  3. Ziołomiód głogowy. Pobudza i wzmacnia pracę serca, zwiększa silę skurczu mięśnia sercowego, reguluje ciśnienie krwi, uspokaja. Zapobiega otłuszczeniu i zwyrodnieniu mięśnia sercowego. Zalecany w profilaktyce i leczeniu niewydolności układu
    krążenia, po wylewach, udarach i zawałach.
  4. Ziołomiód mniszkowy. Stosowany w chorobach skórnych, zaburzeniach flory bakteryjnej jako prebiotyk, przy obciążeniu wątroby i organizmu, np. w wyniku nałogów, przy marskości wątroby.
  5. Ziołomiód pokrzywowy. Pobudza organizm do tworzenia ciał odpornościowych, wpływa korzystnie na tworzenie się czerwonych ciałek krwi ze względu na dużą zawartość aktywnego biologicznie żelaza. Działa moczopędnie i laktacyjnie, ułatwia trawienie, obniża poziom cukru we krwi. Stosowany w leczeniu anemii, krzywicy, krwawień, zapaleniu nerek, pęcherza moczowego.
  6. Ziołomiód sosnowy. Zalecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie w nieżytach gardła, krtani, nosa, oskrzeli. Działa również rozkurczowo, lekko żółciopędnie i moczopędnie.
  7. Ziołomiód jarzebinowy . Owoce jarzębiny to przede wszystkim doskonałe źródło witaminy C – w 100 g owoców znajdziemy jej aż 45 mg. Tak jak wszystkie produkty bogate w witaminę C jest naturalnym lekiem, który może pomóc w pierwszych objawach grypy i przeziębienia. Warto też stosować ją profilaktycznie w okresie zachorowań wirusowych, aby podnieść swoją odporność. Najczęściej jednak jarzębina jest polecana jako kuracja wspomagająca leczenie chorób nerek, wątroby i dróg żółciowych. Jarzębinę stosuje się także przy kłopotach z układem krążenia. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu krwiaków i żylaków. Korzystnie wpływa na serce, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga leczenie cukrzycy i miażdżycy.

 

Artykuły

Panele dyskusyjne