Bazylia suszona charakteryzuje się słodkawym, lekko orzeźwiającym smakiem. W zależności od gatunku i odmiany liście bazylii mogą różnić się aromatem. Warto pamiętać też, że bazylia suszona pachnie zupełnie inaczej niż świeża. Zioło to jest niezastąpione w potrawach kuchni śródziemnomorskiej. W Europie bazylia stosowana jest od czasów panowania Aleksandra Macedońskiego, a w Polsce znana jest od XVI wieku. Jej nazwa wywodzi się od greckiego słowa basileus, co oznacza król.
O produkcie:
Chociaż bazylia suszona jest bardziej skoncentrowana pod względem składników odżywczych, w przepisach używa się jej mniej w porównaniu ze świeżą. Dlatego też nie jest znaczącym źródłem większości składników odżywczych – z wyjątkiem witamina K.
Bazylia dostarcza również korzystnych związków roślinnych, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i inne właściwości zdrowotne. Ponadto związki te nadają bazylii jej „esencję” – czyli wyraźny aromat i smak. Dlatego olejki pochodzące z bazylii i innych roślin nazywane są olejkami eterycznymi
Bazylia to nie tylko popularny środek ludowy na dolegliwości, takie jak nudności i ukąszenia owadów, ale także jest szeroko stosowana w tradycyjnej medycynie chińskiej, medycynie ajurwedycznej i innych holistycznych systemach medycznych.
Kraj pochodzenia: Egipt
Sposób przechowywania:
Rekomendowana temperatura przechowywania: 2-20 ° C.
Cena:
250g - 7,90zł
500g - 15,90zł
1000g - 18,50zł
Darmowa wysyłka powyżej 150zł