O produkcie:
Zioła prowansalskie to kompozycja suszonych ziół o wyjątkowych walorach zapachowych i smakowych. Najważniejsze jednak, że zioła prowansalskie niezwykle łatwo włączyć do swojej codziennej diety po prostu dodając je bezpośrednio podczas przygotowywania ulubionych, wytrawnych potraw. Wzbogaci smak porannej jajecznicy, dań obiadowych czy wieczornych kanapek.
Przyprawa ta znajduje niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni, dzięki czemu sprawdza się zarówno w ciepłych daniach – zupach, sosach, pieczonych mięsach – jak i w sałatkach czy surówkach albo sosach na bazie jogurtu. Zioła prowansalskie zastosowanie znajdą również w kuchni włoskiej, gdyż znakomicie łączą się ze smakiem pomidorów i czosnku.
Pasują świetnie także do domowego chleba i pizzy, a amatorzy rybnych specjałów mogą oprószyć nimi np. pstrąga czy łososia, upiec w folii i cieszyć się smakowitym, przyjemnie ziołowym aromatem. Inną potrawą, w której zioła sprawdzą się znakomicie, będzie filet drobiowy lub wątróbka w sosie z dodatkiem wina.
Prowansja, kraina na południu Francji, wychowała i inspirowała wielu artystów. Kojarzona jest również z bezkresnymi polami lawendy,a jej ciepły i łagodny klimat sprzyja uprawie aromatycznych roślin, dlatego rozwinęła się więc tam zarówno sztuka perfumeryjna, jak i kulinarna.
Kraj pochodzenia: Polska
Sposób przechowywania:
Rekomendowana temperatura przechowywania: 2-20 ° C.