Certyfikat
Tak
Powiat Krośnieński / Gmina Chorkówka
Kasza towarzyszy ludziom w kuchni od dawna, istnieją jednak różne odmiany tego produktu. Jednym z ciekawszych gatunków jest kasza jęczmienna łamana gruba, jest to kasza, którą łatwo wprowadzić do naszej diety, a efekty tego mogą dać nam wiele pozytywnych dla naszego zdrowia skutków.
W kaszy znajdziemy sporą ilość błonnika, który wspomaga układ pokarmowy człowieka, pozbędziemy się więc niechcianych produktów przemiany, a przy okazji pomoże to nam zapobiegać między innymi zaparciom. Spożywając kaszę wprowadzamy do organizmu skrobię, która długotrwale pobudza energetycznie komórki ludzkie. Znajdziemy tu także witaminę E, która pomaga na pamięć i koncentrację.
Prawdę mówiąc trudniej znaleźć potrawy, gdzie kasza nie będzie pasowała. Można stosować ją niemal wszędzie – jako składnik zup, jako część gulaszów, może być gotowana z warzywami, można dodawać ją do mięsa. Co więcej, często można spotkać się z kotletami robionymi z tej kaszy.