Certyfikat
Nie
Powiat Rzeszowski / Gmina Trzebownisko
Miód wytwarzany prawie wyłącznie ze spadzi znany jest jako miód spadziowy, leśny, lub drzewny. Czasami nazywa się go od jego podstawowego składnika, jak np. miód sosnowy, jodłowy, świerkowy, modrzewiowy. Jest to miód ciemny, silnie aromatyczny, mniej kwaśny i mniej słodki niż miód kwiatowy. Jest ceniony w Europie i w Nowej Zelandii. Ten miód wolno krystalizuje się w chłodniejszych temperaturach i jest pyszny z czystym jogurtem, na grzance, w napojach lub z płatkami zbożowymi.
Miód spadziowy jest polecany ze względów leczniczych. Stosowany jest na dolegliwości dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia jak i poważniejsze choroby, jak choćby zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu także dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciwmiażdżycowe. Polecany jest też w przypadku obniżonej odporności organizmu.
Wzbogacanie posiłków, czy napojów miodem podnosi naszą odporność i działa dobroczynnie na serce. Miód spadziowy na działanie odtruwające i dlatego polecany jest osobom pracującym w warunkach szkodliwych oraz osobom po kuracjach silnymi lekami. Poza tym miód jest znacznie bardziej odżywczy niż cukier. Posiada więcej węglowodanów, choć mniej kalorii.
Więcej informacji i możliwość bezpośredniego zakupu na stronie internetowej: https://pszczelapasieka.pl/