Certyfikat
Nie
Powiat Rzeszowski / Gmina Trzebownisko
Miód gryczany - właściwości lecznicze.
Miód gryczany nie jest tak słodki jak miód tradycyjny. Ma on wyższą zawartość niektórych przeciwutleniaczy, dzięki temu jest lepszy niż inne, słodsze rodzaje miodu. Gryka jest bogata w witaminy i jest uważana za bardzo zdrowe jedzenie, więc miód z gryki jest również bardzo zdrowy. Miód gryczany może mieć kolor od ciemnofioletowego do czarnego. Wygląda on jak przeciętny, bursztynowy miód z lekkim czerwonawym odcieniem. Kwiaty gryczane mają często ciemną barwę, co prowadzi do bogatego koloru miodu gryczanego. Z reguły miody ciemniejsze mają wyższą zawartość związków przeciwutleniających niż miody jaśniejsze. Ze względu na tę cechę, miody ciemniejsze mają również większą średnią zawartość składników mineralnych w porównaniu z miodami jaśniejszymi. Roślina gryki jest doskonałym źródłem miodu, niekiedy uprawiana przez pszczelarzy specjalnie do produkcji miodu. Kwiaty są bogate w nektar, a kwitnienie może trwać do jesieni.
Miód gryczany - na co pomaga?
Podstawową zaletą miodu gryczanego jest to, że wspomaga gojenie organizmu, wspomaga funkcje odpornościowe i wzmacnia działanie antyoksydantów. Jest również świetny do łagodzenia bólu gardła i kaszlu. Niektórzy ludzie używają go do pielęgnacji skóry.
Wiele badań wykazało korzyści płynące z miodu. W szczególności miód gryczany ma wiele zalet zdrowotnych.