690 119 848

infolinia: 730  - 2200
UWAGA! TELEFON DO WYSTAWCY ZNAJDUJE SIĘ NA POMARAŃCZOWYM TLE PRZY OGŁOSZENIU
e-mail: podkarpackiebazarek@podrb.pl
 FacebookPolski Ebazarek

DODAJ OGŁOSZENIE
Jak dodać ogłoszenie ?
Pomoc dla Ukrainy
POMOC DLA UKRAINY
Dam pracę / przyjmę do pracy

OLEJ RYDZOWY

Certyfikat

Certyfikat

Nie

Produkt ekologiczny

Produkt ekologiczny

Nie

Wysyłka

Wysyłka

Tak

Odbiór osobisty

Odbiór osobisty

Tak

Dowóz do klienta

Dowóz do klienta

Nie

Do uzgodnienia

Do uzgodnienia

Tak

Sanok

Powiat Sanocki / Gmina Sanok

"Zapomniane złoto"

Olej Rydzowy wytworzony jest z rośliny o nazwie lnianka siewna, której ludowa nazwa brzmi „rydz”, „rydzyk”, „ryżyk” lub też, choć rzadziej „lennica”. W zależności od tego, czy chodzi o lniankę jarą czy ozimą, barwa oleju waha  się od złocistej do czerwono-brunatnej.

Olej rydzowy w 90 proc. składa się z kwasów nienasyconych. Ponad połowa to kwasy wielonasycone, wśród których dominuje omega-3 (ok. 40 proc.), natomiast 36 proc. stanowią z kolei kwasy jednonienasycone.

Olej rydzowy zawiera do 100 mg/100 g witaminy E, która w zróżnicowanej i zbilansowanej diecie, może wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, chronić krwinki czerwone przed wczesnym rozpadem, a także zmniejszyć  ryzyko tworzenia się zakrzepów. Oprócz tego witamina E, zwana „witaminą młodości” jest antyoksydantem,  posiada również właściwości opóźniające starzenie. Dlatego olej z  lnianki ma również zastosowanie w kosmetyce.

Olej rydzowy ma charakterystyczny smak. Określa  się go jako cebulowy z posmakiem gorczycy, a także mocnym soczystym aromatem. Dawniej z oleju rydzowego przygotowywało się maczankę do pieczywa. Obecnie olej z lnianki polecany jest do sałatek i  surówek.

Dostępne pojemności

250ml - 18 zł

500ml - 23 zł

 

Artykuły

Panele dyskusyjne