Certyfikat
Nie
Powiat Jasielski / Gmina Kołaczyce
Miód kremowany z chili. Warto wiedzieć, że papryczka chili kryje w sobie cenne składniki odżywcze, w tym witaminy i minerały. Wśród nich warto wymienić witaminy z grupy B, w tym B6, a także antyoksydanty, czyli witaminy A, C czy E. Dodatkowo papryczka chili to źródło witaminy K, żelaza, potasu czy magnezu. Wisienką na torcie jest kapsaicyna. Regularne jedzenie papryczki chili (4 razy w tygodniu lub częściej) pomaga wydłużyć nam życie. Okazuje się, że połączenie antyoksydantów (które wymiatają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają stanom zapalnym i starzeniu się) z kapsaicyną to duet doskonały.
Udowodniono, że kapsaicyna wpływa pozytywnie na metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Kapsaicyna na odchudzanie to sprawdzone rozwiązanie a spożywanie jej z miodem to nie tylko smaczny ale i zdrowy produkt. To jednak nie wszystko. Ten alkaloid obniża poziom cholesterolu i udrażnia naczynia krwionośne. Jedzenie miodu z chili przyczynia się zatem do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Kapsaicyna zawarta w chili obniża także poziom glukozy we krwi i jest pomocna w zapobieganiu, jak i leczeniu, wrzodów żołądka. Wykazuje też działanie antybakteryjne. Już łyżeczka miodu z chili zapewnia nam uczucie ciepła i rozgrzewa organizm w mgnieniu oka.
Produkt dostępny w słoikach 240g.
www.pogorzanska-pasieka.pl