Certyfikat
Nie
Powiat Jasielski / Gmina Kołaczyce
Miód gryczany z wielu powodów polecany jest do włączenia w codzienną dietę. Miodowe lekarstwa wzmacniają serce, są niezastąpione w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego, podczas chorób i w niedoborze związków mineralnych. Jest smakołykiem, który działa bakteriobójczo, goi rany i zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Miód ten obniża ciśnienie krwi, hamuje procesy miażdżycowe, a także leczy schorzenia wątroby. Szczególnie cenione jest działanie miodu gryczanego w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia.
Ma ciemny kolor mocnej herbaty. Oprócz tego rozpoznać go można po intensywnym zapachu kwiatów gryki.
Ze względu na substancje wzmacniające i oczyszczające naczynia krwionośne (rutynę), działanie lecznicze miodu gryczanego jest rozpowszechnione i cenione na całym świecie. Z tego powodu do jego spożywania zachęca się między innymi osoby starsze, osoby ze zdiagnozowaną miażdżycą i znajdujące się w grupie wysokiego ryzyka.
Rutyna poprawia również przyswajalność witaminy C, zapobiegając jej rozkładowi i przyspiesza gojenie ran. Jej obecność w pokarmie powoduje lepszą przyswajalność niektórych witamin i aminokwasów. Podobnie jak wszystkie ciemne miody, miód gryczany ma w sobie dużo soli mineralnych oraz substancji odpornościowych. Miód ten zawiera także niemałe ilości magnezu, który ma doskonały wpływ na serce i jest potrzebny w stanach wyczerpania psychicznego.