Certyfikat
Nie
Powiat Jarosławski / Gmina Roźwienica
SMAK I ZAPACH MIODU Z LIPY
Miód lipowy bez dodatku spadzi liściastej jest koloru słomkowego z silnym intensywnym zapachem lipy. W czystej postaci potrafi drapać ostro po gardle. Ma lipowo-korzenny smak.
WŁAŚCIWOŚCI TEGO RODZAJU MIODU
Miód z kwiatów lipy to najlepszy sposób na walkę z przeziębieniem. Ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne. Miód może być stosowany jako dobroczynna substancja przy schorzeniach ginekologicznych, dróg moczowych i reumatycznych. Osoby cierpiące na zaburzenia nerwowe, bezsenność i ciągły stres mogą wspomóc swoją terapię pijąc codziennie napój słodzony miodem z lipy. Oprócz krótkotrwałego działania miód lipowy działa długofalowo – zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia, korzystnie wpływa na układ nerwowy i trawienny. Regularne picie miodu pomaga wzmocnić układ odpornościowy, a także ma działanie nasenne. Ponadto jest cennym lekarstwem dla diabetyków (typ II) ze względu na wysoką zawartość fruktozy.
PROCES KRYSTALIZACJI
Po krystalizacji miód staje się kremowy lub złocistożółty, a jego smak po skrystalizowaniu jest nieco gorzki. Jego postać zmienia się w drobnoziarnistą. Aby przywrócić go do postaci płynnej wystarczy ogrzać słoik, nie zmieni to właściwości miodu.
Więcej informacji i możliwość bezpośredniego zakupu na stronie internetowej: https://krolewskie-miody.pl/