Czarnuszka, niegdyś kojarzona z kuchnią regionalną, dziś staje się coraz popularniejsza, głównie dzięki powrotowi do łask domowych wypieków oraz serów. To roślina, której nasiona o czarnej, intensywnej barwie służą za przyprawę – najczęściej są one suszone w całości lub mielone. Ze względu na kolor bywa też zwana czarnym kminkiem. Jej aromat jest lekko orzechowy, cierpki, z nutą oregano. Czarnuszka nasiona odznacza się korzennym, lekko gorzko-pikantnym smakiem, pośrednim między smakiem maku a pieprzu. Co ciekawe, mieloną czarnuszką można zastąpić pieprz czarny.
O produkcie:
Jest znana jako dodatek do pieczywa. Równie popularna do białego sera – korycińskiego lub koziego, jak i jogurtu naturalnego. Można nią doprawić także twarożek. Pasuje do potraw z jaj – doskonała do omletu, pasty jajecznej, jajecznicy.Podkreśli smak takich mięs jak baranina, jagnięcina, dziczyzna czy drób. Można ją dodać do gołąbków czy kotletów mielonych. Jest często stosowana jako dodatek do panierki – wzbogaca jej smak. Pasuje do takich warzyw jak kapusta i cukinia, również warzyw pieczonych. Świetna do surówek i sałatek.
Kraj pochodzenia: Syria
Składniki:
100% czarnuszka nasiona
Sposób przechowywania:
Rekomendowana temperatura przechowywania: 2-8 ° C.
Cena:
250g - 11,90zł
500g - 14,40zł
1000g - 20,80zł
Darmowa wysyłka powyżej 150zł