Certyfikat
Tak
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Olej lniany tłoczony na zimno to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych w oleju lnianym wynosi: kwas linolenowy (omega-3) – 60%, kwas linolowy (omega-6) - 20%, kwas oleinowy (omega-9) – 10% oraz inne tłuszcze nienasycone – 10%. W oleju lnianym znajdziemy również witaminy A, D, E, K, PP i B. Do grupy kwasów Omega-3, których jest najwięcej w oleju lnianym należą m.in. DHA – przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu, utrzymania prawidłowego widzenia, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu trój glicerydów we krwi, oraz kwas ALA – pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej lniany tłoczony na zimno posiada szereg zastosowań w codziennym przygotowaniu posiłków. Najlepszym sposobem na wykorzystanie oleju lnianego to dodawanie go do sałatek bądź surówek. Przez co poprawimy wchłanialność witamin rozpuszczalnych w wodzie, znajdujących się w warzywach i owocach. Możemy dodawać go także do owsianki czy ugotowanych ziemniaków. Należy pamiętać, że olej lniany nie jest przeznaczony do obróbki cieplnej - nie należy na nim smażyć!
Olej lniany z Bieszczadzkiej Spiżarni jest tłoczony na zimno z najwyższej jakości ziaren. Dzięki wykorzystaniu niskiej temperatury możemy zachować wszystkie wartościowe składniki.