Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), w 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego, kwasu oleinowego i kwasu alfa-linolenowego). Zawiera też witaminę E, A i K oraz D, rozpuszczalnych w tłuszczach, beta-karoten, biotynę, fitosterole oraz minerały takie jak: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk, a także aminokwasy i saponiny. W licznych pracach badawczych zostało wyizolowanych i zidentyfikowanych wiele związków aktywnych obecnych w nasionach czarnuszki siewnej. Większość udowodnionych efektów farmakologicznych przypisuje się chinonowym składnikom nasion czarnuszki, z czego największą część stanowi tymochinon. Wykazuje on działanie przeciwdrgawkowe , przeciwutleniające , przeciwzapalne , przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
W potrawach olej z czarnuszki możemy z powodzeniem wykorzystywać do sałatek lub zimnych potraw, aby nadać im charakterystycznego korzennego smaku. Oprócz zastosowania w kuchni, olej z czarnuszki doskonale nadaje się do terapii aromatycznych oraz do stosowania na skórę i włosy.
Olej z czarnuszki w Bieszczadzkiej Spiżarni tłoczony jest z nasion czarnuszki siewnej. Proces tłoczenia odbywa się w niskiej temperaturze, aby olej nie utracił swoich cennych właściwości.