Certyfikat
Nie
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Mówią o nich najzdrowsze słodycze świata. Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy.
Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, liczne witaminy (zwłaszcza w witaminę B3 - jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu i obwodowego układu nerwowego, bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. ). Daktyle zawierają też związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany (ma właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe), które działają jak aspiryna.
Daktyle zwierają też liczne minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk.