Certyfikat
Tak
Powiat Sanocki / Gmina Zarszyn
Olej rzepakowy tłoczony na zimno to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, kluczowych dla poprawnej pracy serca, mózgu oraz gospodarki lipidowej. Ponadto, zawiera odpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3, dzięki czemu jest doskonałym wyborem w prewencji chorób układu krążenia. Co więcej, olej rzepakowy to nie tylko bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także wielu witamin takich jak witamina A, D2, E i K odpowiadających za wzmacnianie odporności .
Olej rzepakowy posiada wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najlepiej olej rzepakowy spożywać na surowo w postaci dodatku do wszelkiego rodzajów sałatek, surówek czy past. Doskonale smakuje z pieczywem oraz gotowanymi warzywami. W kuchni olej rzepakowy znalazł zastosowanie również jako dodatek do zup, jogurtów oraz do przygotowania majonezu.
Proces tłoczenia oleju rzepakowego na zimno odbywa się w sposób mechaniczny, gdzie temperatura nie przekracza 40°C. Dzięki czemu, jesteśmy w stanie zachować wszystkie cenne wartości odżywcze.